Varis, toplardamarın deri altında mavi renkte, genişlemiş ve kıvrımlar yapmış olarak görülmesidir. Başlangıçta damarların genişlemesi sonucunda şişlikler görülmektedir. Varis bulgularının artması ile birlikte büyük damar paketleri oluşum gösterebilmektedir. Hatta damarlarda çatlama meydana gelebilmektedir. Bu durum ilk yıllarda çoğunlukla görüntü rahatsızlığı oluşturmaktadır. Daha sonrasında ise ağrı oluşumuna neden olabilmektedir.
Toplardamar yetmezlik gelişir ise bacaklarda şişme meydana gelmektedir. Eğer varisli damarlarda pıhtı oluşur ise bacaklarda ağır, şişlik ve kızarıklık meydana gelmektedir. Kadınlarda ise erkeklere oranla daha sık varis oluşumu meydana geldiği bilinmektedir. Yaşın ilerlemesi ile birlikte bu durumda artış meydana gelmektedir.
Varis Hastalığı Nedir?
Varis hastalığı, genellikle bacaklarda yüzeyde görülen bir damar hastalığıdır. Cilt yüzeyinde bulunan genişlemiş, kıvrılmış, şişmiş damarlar varistir. Renkleri mor, kırmızı, mavi olabilir. Baldır, ayak bileği gibi bölgelerde de görülebilirler. Varisler, damarların içindeki kanın geriye doğru akışında zorluk yaşanmasından kaynaklanır.
Varis Hastalığı Belirtileri
Varisin oluşturabileceği bazı belirtiler bulunmaktadır. Bunlar ise şu şekilde sıralanmaktadır:
- Bacaklarda mavi ve mor şişlikler
- Uzun süre ayakta veya otururken ağrı
- Kaşınma
- Bacaklarda ağrılık hissi
- Bacaklarda uyuşukluk
- Bacaklarda şişlik
- Kaşıntı veya deri dökülmesi
Varis Kimlerde Olur?
Varis her yaşta ortaya çıkabilir ancak belirli durumlar varisin görülme ihtimalini artırır. Ailede varis geçmişi varsa, kişide de ortaya çıkma ihtimali artar. Kadınlarda görülen hormonlardan dolayı, erkeklere göre daha fazla varis oluşumu görülebilir. Yaş ile birlikte daha yaygın hale gelebilir. Hamilelik de bacaklarda basıncın artmasına ve damarların genişlemesine yardımcı olabilir. Bu nedenle gebelerde varis görülmesi normal bireylere oranla fazladır.
Varis, obez veya aşırı kilolu bireylerde de görülebilir. Uzun süre oturma veya ayakta durma gerektiren meslek gruplarındaki kişilerde varis görülme oranı da yüksektir. Hareketsiz bireyler varis için risk grubundadır.
Varis Hastalığı Nedenleri
Varis hastalığının ortaya çıkmasına neden olan pek çok farklı durum bulunmaktadır. Bunların başında ise gebelik, obezite, uzun süre ayakta durulması gibi durumlar yer almaktadır. Aynı zamanda bazı meslekler, kadın olmak, doğum kontrol haplarının kullanımı, dar kıyafetler giyilmesi de yine nedenler arasında gösterilebilmektedir. Hastaların bazılarında ise ilerleyen yaş, kabızlık ve genetik etkenler dolayısıyla meydana gelmektedir.
Varis, toplardamardaki yetmezlik sonucunda meydana gelmektedir. Kan sürekli geriye kaçmakta ve göllenmektedir. Bu durum ise damarda basınç artışına ve şişliğe neden olmaktadır. Zaman içerisinde damarda genişleme artış göstermektedir. Aynı zamanda kıvrılmalar meydana gelmektedir. Varisler, toplardamarın herhangi bir seviyesinde ortaya çıkabilmektedir. Kasıkta toplardamar yetmezliği olabileceği gibi daha aşağılarda bacak düzeyinde yetmezlik oluşum gösterebilmektedir. Bazı durumlarda ise varis oluşumu nedeni bir toplardamarda pıhtı oluşmasıdır. Tıkanmış olan damarın gerisinde kan göllenmekte ve damar genişlemektedir.
Varis Hastalığı Türleri
Varis hastalığı türleri, Kılcal damar varisleri, retiküler varisler ve büyük toplardamar varisleri olarak üçe ayrılmaktadır. Kılcal damar varisleri, telenjiektazi olarak isimlendirilmektedir. Bu varisler genellikle kılcal damarların çatlaması sonucunda meydana gelmektedir. Örümcek ağına benzer bir görünümü bulunmaktadır. Retiküler varisler, diz arkası ve ayak bileği çevresinde görülmektedir. Hafif bir kabarıklık meydana gelmekte ve mavi renkte olmaktadır.
Büyük toplardamar varisleri bacakta bulunan safen ven denilmekte olan büyük toplardamarların yetmezliği sonucunda oluşum göstermektedir. Kabarık ve yeşilimsi bir görünümü bulunmaktadır. Varisin belirtilerinin tamamının görülmesine neden olmaktadır.
Varis Hastalığı Teşhisi
Varis hastalığı genellikle fiziki muayene ile teşhis edilebilir. Dışarıdan bakıldığı zaman varis tespit edilir. Doktor varisin bulunduğu yerdeki damarları görür ve belirtileriniz ile beraber değerlendirir. Varisle ilgili detayları öğrenmek için doppler ultrason ve venografi gibi inceleme testleri kullanılabilir. Doppler ultrasonografi, kan akışının ve damarların iç yapısının görüntülenmesi için kullanılır. Varislerin şiddetini ve yerlerini belirlemek için uygulanır.
Varis Nasıl Geçer?
Varis tedavisinde en geleneksel yöntemin varisli olan damarın çıkarılması olduğu bilinmektedir. Bu yöntem varis ameliyatı olarak bilinmektedir ve oldukça zahmetli olan bir işlemdir. Aynı zamanda iyileşmesi uzun sürmektedir. Günümüzde uygulanan yöntemler ise hastanın hayat kalitesinin artmasını sağlamaktadır. Skleroterapi, köpük tedavisi, radyo frekans gibi uygulamalar sayesinde daha avantajlı işlemlerin gerçekleştirilmesi sağlanmaktadır. Fakat her hastanın durumu farklı olabileceğinden dolayı her hasta için farklı bir tedavi yöntemi tercih edilebilmekte ve buna uygun bir tedavi planlaması oluşturulabilmektedir. Bu durum tamamen kişinin durumuna bağlı olarak değişim göstermekte ve buna uygun olarak ilerleme kaydedilmektedir.
Varisler nasıl yok edilir?
Skleroterapi, köpük tedavisi, radyoterapi gibi farklı yöntemler ile varisler tedavi edilebilir.
Varis olan biri ne yapmalı?
Varis çorabı giymek ve bacakları havada tutmak, uzun süre oturmak/ayakta durmaktan kaçınmak gibi uygulamalar ile varislerin belirtileri azaltılabilir. Ameliyatsız yöntemler mevcuttur.
Varis doğal yollarla geçer mi?
Varisler doğal yollarla geçmeyen, farklı tedavi yöntemleri bulunan bir sorundur.
Bacaklardaki varise ne iyi gelir?
Bacaktaki kaslara güçlendirirken aynı zamanda kan dolaşımını da iyileştirecek düzenli egzersiz, varis için iyi gelebilir.
Varis olunca ne olur?
Varis olduğu zaman bacakta kirli kan birikir ve renk değişiklikleri, şekil bozukluğu ve yaralar görülebilir.
Varis tehlikeli bir hastalık mı?
Varis tedavi edilmezse bulunduğu bölgede karıncalanma ve uyuşukluğa neden olabilir. Tedavi edilmeyen varisler kalp yetmezliği ve dolaşım bozukluğuna zemin hazırlayabilir.
Varis nasıl yok edilir?
Varis tedavisi varislerin boyutuna şekline göre değişkenlik gösterir. Skleroterapi, flebektomi, radyofrekans ve lazer ablasyonu gibi tedavi yöntemleri uygulanabilir.
Genç yaşta varis neden oluşur?
Genç yaşlarda görülen varislerin en büyük sebeplerinden biri genetik yatkınlıktır.
Varis neyin habercisi?
Varisin oluşum sebebi tam olarak bilinmemektedir ancak fazla alkol tüketimi, çok güneşlenmek, uzun süre ayakta kalmayı gerektiren işler ve gebelik varis ile ilişkilendirilebilen durumlardandır.
Varis olan kişi ne yememeli?
Varis problemi yaşayan kişiler sağlıklı beslenmeye özen göstermeli, kızartma, cips, aşırı şeker ve aşırı tuz, gibi gıdalardan uzak durmalı ve sigara ve alkol tüketiminden kaçınmalıdır.