Variste Skleroterapi

Günümüzde toplumun yaklaşık olarak yarında varis sorunu bulunmakta olduğu bilinmektedir. Bundan dolayı da bu durumun tedavisine yönelik bazı çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Varis hem cerrahi hem de cerrahi dışı yöntemler ile tedavi edilebilmektedir. Toplardamar hastalığı olarak bilinmekte olan varisler, oluşum nedenlerine bağlı olarak değişim gösterebilmektedir. Hastanın durumuna bağlı olarak uygun bir tedavi yöntemi tercih edilmekte ve tedavi gerçekleştirilmektedir. Tedavi için uygulanmakta olan yöntemlerden bir tanesinin de skleroterapi olduğu bilinmektedir. Halk arasında iğne tedavisi şeklinde de bilinmektedir. Bu yöntemde damarın içerisine ilaç enjeksiyonu yapılarak iyileşme sağlanmaktadır. İyileşmenin daha kısa olması için işlem sonrasında bandaj ya da varis çorabı kullanılması önerilmektedir.

Skleroterapi Nedir?

Skleroterapi yöntemi ile enjekte edilmekte olan sklerozan madde damarın büzüşmesine ve kurumasına neden olmaktadır. Birikmekte olan küçük kılcal damarlar yolu ile bir damar izi oluşturulmakta ve birikmekte olan kan sağlıklı damarlara yönlendirilebilmektedir. Damar izi ise dokular tarafından absorbe edilmekte ve kaybolmaktadır.

Skleroterapi yöntemi ile enjekte edilmekte olan sklerozan maddesinin enjekte edilme yöntemi farklılaşabilmektedir. Direkt sıvı bir şekilde veya köpük halinde enjekte işlemi gerçekleştirilebilmektedir.

skleroterapi-agrili-mi

skleroterapi-hangi-durumlarda-yapilir

Skleroterapi Nasıl Yapılır?

Farklı iki şekilde enjekte işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Sıvı olarak gerçekleştirilen enjekte yönteminde kılcal damarların tedavisinde sıvı olarak PPD iğnesiyle enjekte edilmesi işlemidir. Bu iğnelerin hacmi oldukça küçüktür.

Köpük ile gerçekleştirilen enjekte yönteminde damarlara enjekte edilen sıvı sklerozanın hava ile karıştırılarak köpük şeklinde enjekte edilmesi yöntemidir. Genellikle kelebek iğneler kullanılmaktadır. Hastaya tek seansta verilmekte olan köpük miktarının 8 ml’yi geçmemesi gerekmektedir.

Skleroterapi Ne Zaman Yapılır?

Ultrasonografi incelemesi sonucunda tedavi gerçekleştirilmesi gerekmekte olan bir toplardamar yetmezliği saptanır ise skleroterapi planlanabilmektedir. Dışarıdan bakıldığında oldukça basit bir yöntem olarak görülmektedir. Mutlaka bir uzman doktor tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir aksi takdirde olumsuz durumlar ortaya çıkabilmektedir.

Skleroterapi Sonrası Varis Tekrarlar mı?

Skleroterapi son dönemlerde oldukça sık başvurulmakta olan tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Varisli damarların giderilmesi için enjekte yöntemi ile birlikte tedavinin gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. Ancak bu tedavi yöntemi sonucunda varise neden olan altta yatan hastalık tedavi edilmez ise tekrarlama ihtimali bulunmaktadır. Bundan dolayı da bu noktada daha dikkatli hareket edilmesi gerekmektedir. Böylelikle kişinin iyileşmesine olanak sağlanarak hayat kalitesi artırılmaktadır.

Skleroterapi Sonrası Damarlar Ne Zaman Geçer?

Skleroterapi ile varis tedavisinden sonra bacaklardaki kötü görüntüde belirgin bir şekilde düzelme meydana gelebilmesi için 4 ile aylık bir sürenin geçmiş olması gerekmektedir. İnce kılcal damar varislerinde 3 ile 6 hafta civarında silikleşme meydana gelmekte olduğu görülmektedir. Orta büyüklükteki varisler 3-4 ay içerisinde belirgin derecede hafiflemektedir.

skleroterapi-sonrasi-iyilesme-sureci

igne-kopuk-tedavisi-skleroterapi

Köpükle Skleroterapi Nasıl Uygulanır?

İlaç belirli bir oranda hava ile karıştırılmaktadır. Bunun sonucunda bir köpük oluşumu meydana gelmektedir. Ardından bu köpük enjekte yöntemi ile birlikte damara verilmektedir. Bu işleme ise köpükler skleroterapi ismi verilmektedir.

Skleroterapinin Zararları Var mıdır?

Damarlarda hafif bir kızarıklığa yol açabilmektedir. Ancak bu durum birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşme göstermektedir. Bunun dışında iğne girimlerine bağlı olarak morluklar oluşum gösterebilmekte ancak bunlar da belirli bir süre sonra iyileşmektedir. Büyük damarlarda kahverengi lekeler meydana gelebilmektedir veya öksürük, görme bulanıklığı gibi durumlar oluşum gösterebilmektedir. Bunlar nadiren meydana gelmekle birlikte zaman içerisinde kendiliğinden iyileşmektedir.

Varis tedavisinde skleroterapi nedir?

Varis tedavisinde yaygın olarak kullanılan skleroterapi ince bir iğne ile damara girilerek damarın kurutulmasını sağlayan yöntemdir.

Skleroterapi sonrası damarlar ne zaman geçer?

Skleroterapi yapıldıktan sonra bacaklardaki estetik olmayan damar görüntüsünde 4 ile 6 ay arasında bir süre içerisinde düzelme görülür.

Skleroterapi kaç seans yapılır?

Varislerin durumuna göre uygulanması gereken skleroterapi sayısı değişkenlik göstermekle birlikte çoğu kişi için tek seans yeterli olmaktadır.

Skleroterapi hangi doktora gidilir?

Skleroterapi için kalp damar cerrahisi alanında uzmanlaşmış bir doktora gitmek gerekmektedir.

Skleroterapi kaç dakika sürer?

Skleroterapi işlemi seanslar halinde uygulanır her bir seans ortalama 45 dakika kadar sürmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

skleroterapi
Skleroterapi

Skleroterapi, varis tedavisinde kullanılan bir tedavi yöntemidir. Varisler, cerrahi v…

Devamını Oku
Köpük Tedavisi

Köpük tedavisi, varis tedavisinde kullanılan minimal invaziv bir tedavi yöntemi olara…

Devamını Oku
ameliyatsiz-varis-girisimleri
Ameliyatsız Varis Girişimleri

Ameliyatsız varis girişimleri son dönemlerde oldukça sık merak edilen konulardan bir …

Devamını Oku